Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen

Kunstgeschiedenis

De Magie van Napels en de regio Campania

In deze cultuurhistorische cursus van drie bijeenkomsten ontdekt u de culturele erfenis en het natuurschoon van de Italiaanse regio Campania. Vele volkeren hebben zich hier in het verleden gevestigd en hun zichtbare sporen maken van Campania een bijzondere vakantiebestemming.

1. Napels
Napels was al in de Grieks-Romeinse periode een belangrijk cultureel centrum en de stad werd tussen de 15e en 19e eeuw door haar rijke geschiedenis en cultuur in één adem met Parijs genoemd. U maakt er kennis met koninklijke paleizen, robuuste kastelen, fraaie barokke kerken, idyllisch gelegen kloosters en moderne street art. Het Nationaal Archeologisch Museum is een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld en is een perfecte voorbereiding als je een bezoek brengt aan Pompeii en Herculaneum.

Het echte Napels vind je met name in de sfeervolle, nauwe straatjes en steegjes met elkaar verbonden door volle waslijnen, waar het straatleven de ware ziel van de Napolitaan toont, waar de opwinding groot is als het bloedwonder van de heilige Gennaro weer is voltrokken en waar prachtige Napolitaanse liederen vanaf balkons schallen. De volkscultuur is doorspekt met religieuze en culinaire uitingen.

2. Pompeii en Herculaneum
Een ander hoogtepunt is het bezoek aan Pompeii en Herculaneum, die in het jaar 79 getroffen zijn door een verwoestende vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. Eeuwenlang hebben metersdikke as- en modderlagen het bestaan van deze stadjes verborgen gehouden. De opgravingen vertellen ons gelukkig veel over het alledaagse leven m.b.t. wonen en werken, religie en levensopvattingen. Kortom, Pompeii en Herculaneum komen weer tot leven!

3. Capri, Sorrento, Amalfi en Paestum
Allereerst gaan we naar Capri, droomeiland in de Golf van Napels. Niet voor niets de geliefde woonplaats van Romeinse keizers. Niet te missen is de spectaculair gelegen villa van de Zweedse arts/kunstverzamelaar Axel Munthe in Anacapri. Dichtbij bevindt zich de Blauwe Grot, een bijzonder natuurfenomeen. In Capri-stad kwam eens de mondaine jet-set bij elkaar.

Via Sorrento, beroemd om haar indrukwekkende processies in de Goede Week, verkennen we
de Amalfitaanse kust met haar panoramische vergezichten en de kathedraal van Amalfi, een parel van bouwkunst door de eeuwen heen.

Tenslotte staan we in Paestum oog in oog met unieke overblijfselen van drie Griekse tempels, waaronder de tempel van Poseidon (ca. 460 v.Chr.), een van de beste bewaarde Griekse tempels ter wereld.

Alle informatie wordt aanschouwelijk gemaakt met talloze illustratieve afbeeldingen.

Meer informatie
Donderdag 16 september 2021
3 lessen van 2 uur en 15 min aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Dhr. M. (Marc) Permeke
10:00 - 12:15
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
De Ilias en de Odyssee: klassieke mythologie in de kunst.

In de twee beroemde boeken van Homerus staan de verhalen over de strijd tussen Achilles en Hektor, het paard van Troje en de listen van Odysseus en zijn terugkeer naar Penelope op Ithaka. Deze figuren vormen steeds opnieuw een bron van inspiratie voor kunstenaars. Niet alleen in de klassieke oudheid maar tot op de dag van vandaag zijn de legendarische helden uit de teksten van Homerus een voorbeeld en aanleiding voor het scheppen van belangrijke kunstwerken.  Het menselijk drama dat Homerus meesterlijk verwoordt – zoals haat , liefde en jaloezie – is natuurlijk van alle tijden. Op de prachtig beschilderde Griekse vazen, in de Romeinse edelsmeedkunst en handschriften, in de Goddelijke Komedie van Dante, op de schilderijen van P.P. Rubens en in hedendaagse werken van S. Polke komen de figuren uit de Ilias en de Odyssee tot leven.

Meer informatie
Donderdag 23 september 2021
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 104,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
10:00 - 12:00
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
Mythe van Stonehenge
Mythe van Stonehenge
Cursuscode: KCGEN001

Onze docent, cultureel-historisch reisleider Aad Engelfriet geeft rondleidingen over het Stonehenge complex. Het Stonehenge complex is misschien wel één van de beroemdste prehistorische locaties van West-Europa en nog altijd omgeven met vragen en mysteries. Over een aantal jaren zal de, in de jaren '50 geherconstrueerde Stenen Henge, een integraal onderdeel  gaan uitmaken van een kompletere archeologische site, o.m. op basis van onderzoek op de Orkney eilanden. Niet alleen de functie van de Henge, maar ook de meest recente ontdekkingen op de site, zullen worden besproken.

Meer informatie
Dinsdag 5 oktober 2021
1 les van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 25,00
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
10:00 - 12:00
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
Parijs 1900-1940
Parijs 1900-1940
Cursuscode: KCKBR001

Parijs was van oudsher de westerse hoofdstad van de kunst. Ook aan het begin van de twintigste eeuw rommelde en broeide het er. Buitenlandse kunstenaars werden gelokt door de moderne ontwikkelingen, maar hielpen ook mee deze ontwikkelingen vorm te geven.
In enkele jaren volgden de schandalen en confrontaties elkaar op: de onnatuurlijke kleuren van de fauvisten tegenover de hoekige vormen van de kubisten. De abstracte kunstenaars probeerden ook voet aan de grond te krijgen en zagen begin jaren ’30 de figuratieve kunstenaars van het surrealisme tegenover zich. Henri Matisse was een Fransman, maar Pablo Picasso, Piet Mondriaan en Marc Chagall waren ‘import’. En wat deden de beeldhouwers, zoals Constantin Brancusi en Ossip Zadkine? Al het werk was te zien bij verzamelaars, in galeries en tijdens tentoonstellingen, en zo maakte ook het grote publiek kennis met de nieuwste ontwikkelingen. In kranten en tijdschriften wisselden manifesten en recensies elkaar af.

Meer informatie
Woensdag 6 oktober 2021
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 208,00
Mw. Drs. C (Carla) van Bree
10:00 - 12:00
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Algemene Westerse kunstgeschiedenis (1)

Deze cursus is het eerste deel van twee series, waarin de ontwikkeling van de Westerse kunst gevolgd wordt. In het voorjaar volgt de reeks 19e-20e eeuw.
 U maakt kennis met de Griekse beeldhouwkunst, de tempelbouw (o.a. het Parthenon in Athene) en vaasschilderkunst. In de Romeinse tijd komt de portretbeeldhouwkunst tot bloei, en de utilitaire bouw van o.a. aquaducten en badhuizen. De middeleeuwen zijn lange tijd als een periode van verval gezien, maar bieden zeker een eigenheid: manuscripten en kerken, religieuze beeldhouwkunst en altaarstukken. Vanaf de 15e eeuw vindt in Italië een artistieke en maatschappelijke omwenteling plaats. Vergeten geschriften uit de oudheid bieden kennis uit het verleden. In de kunst wordt het centraal perspectief ontdekt. Da Vinci, Michelangelo en Rafaël zijn de grote vernieuwers. De rust en harmonie van de Renaissance wordt opgevolgd door een periode van artistieke dynamiek, de barok. In Nederland breekt de Gouden Eeuw aan (o.a. Rembrandt). De reeks wordt afgesloten met de frivole rococo.
Bij elke bijeenkomst ontvangt u een samenvatting.

Meer informatie
Vrijdag 8 oktober 2021
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 208,00
Mw. Drs. C (Carla) van Bree
10:00 - 12:00
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
De Transsiberische Spoorlijn naar Beijing

Onze denkbeeldige treinreis gaat van Moskou, via Kazan, naar o.m. Jekaterinenburg, Irkoetsk, het Baikalmeer, een treinreis van 12 dagen voor velen de reis van hun leven.

Hoe gaat zo’n lange treinreis met rijtuigen nagebouwd uit de Sovjet tijd?

Naast een bezoek aan een Siberisch Open Lucht museum, ontmoeten we ook o.m. een Mongoolse keelzanger (incl. MP4 filmpje). Met enkele leuke bordjes in Chinees-Engels (chinglish) wordt de lezing afgerond.

Meer informatie
Dinsdag 12 oktober 2021
1 les van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 25,00
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
10:00 - 12:00
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
Frida Kahlo en Diego Rivera
Frida Kahlo en Diego Rivera
Cursuscode: KCGSL021

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man de kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met Rivera en haar gebroken lichaam staan vaak centraal. Ze breekt alle taboes van haar tijd en groeit uit tot cultfiguur.

De tentoonstelling Frida Kahlo en Diego Rivera wordt van 8 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 gehouden in het Drents Museum in Assen.

 

Meer informatie
Woensdag 20 oktober 2021
1 les van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 35,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
20:00 - 22:00
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Frida Kahlo en Diego Rivera
Frida Kahlo en Diego Rivera
Cursuscode: KCGSL022

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man de kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met Rivera en haar gebroken lichaam staan vaak centraal. Ze breekt alle taboes van haar tijd en groeit uit tot cultfiguur.

De tentoonstelling Frida Kahlo en Diego Rivera wordt van 8 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 gehouden in het Drents Museum in Assen.

 

Meer informatie
Vrijdag 22 oktober 2021
1 les van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 35,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
10:00 - 12:00
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Op zoek naar de mysteries rondom King Arthur

Onze docent, cultureel-historisch reisleider Aad Engelfriet begeleidt King Arthur reizen in Groot-Brittannië. Gaat u mee op een denkbeeldig reis langs o.m. Winchester, Stonehenge, Tintagel en Glastonbury? En natuurlijk hoort u de verhalen over o.m. Camelot, Avalon, Guinevere, Galahad, Morgan le Fay, Lady of Shalott , Lancelot, Merlijn, Tristan and Isolde en het dramatische einde van King Arthur, het duel met zijn rivaal Mordred bij Slaughter Bridge. King Arthur zou zijn begraven in Glastonbury, mogelijk in een glazen meer: En de Aarde rees op uit het land en bedekte het glas. En de aartsengel Michaël zag dat het goed was. 

Meer informatie
Dinsdag 2 november 2021
2 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 10:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 35,00
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
10:30 - 12:00
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Kunst en architectuur in Portugal
Kunst en architectuur in Portugal
Cursuscode: KCGSL011

Het grondgebied dat tegenwoordig tot Portugal behoort is al duizenden jaren bewoond en de landsgrenzen liggen al acht eeuwen vast. Deze lange geschiedenis weerspiegelt zich in een bijzondere cultuur die het resultaat is van de samenvoeging van de vele volkeren die zich hier vestigden en diegene die de Portugezen op hun ontdekkingsreizen ontmoetten. Buiten de prehistorie met o.a. rotstekeningen en overblijfselen uit de Romeinse oudheid is er de Romaanse kunst die men terugvindt in Conimbriga en Evora. Veel kathedralen zijn gebouwd door Franse architecten (Coimbra, Lissabon, Evora, Porto) en de flamboyante gotiek is kenmerkend voor het klooster van Batalha. Uiteraard vindt men ook nog talrijke kunstwerken die verwijzen naar de Moorse invloed o.a. te Sintra.                                                                                                                                   Uniek is de authentieke Manuelstijl (vernoemd naar Koning Manuel I in het begin van de 16e eeuw), die de macht en rijkdom als gevolg van de ontdekkingsreizen weerspiegelt (Jéronimosklooster in Lissabon). Deze kunststijl geeft de passie voor de zee en de koloniën weer en is gekenmerkt door sterke originaliteit. Uniek in Portugal zijn de Azulejo’s, schilderingen op tegeltjes van gelakt aardewerk reeds sinds de 15e eeuw, en deze kunstvorm wordt vandaag nog altijd beoefend. Je ontdekt de Azulejo ’s op elke straathoek, in parken, stations, in kerken en particuliere woningen. Een nieuw hoogtepunt is de weelderige barocco-stijl (Palacio Nacional van Mafra). De musea staan vol met sculpturen en edelsmeedkunst uit de Gouden Eeuw van Portugal.  Met wereldberoemde architecten Alvaro Siza en Eduardo Souto levert Portugal een belangrijke bijdrage aan de moderne architectuur.

Meer informatie
Donderdag 11 november 2021
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 104,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
10:00 - 12:00
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)

Pagina's