Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NOOWI001

Noors voor beginners ERK AO

Noors voor beginners ERK AO
Cursuscode: NOOWI001

Niets opent meer deuren in het buitenland en schept directer een band, dan het spreken van de taal aldaar. Dat is in Noorwegen niet anders en ligt binnen handbereik! Want Noors is geen moeilijke taal, althans niet voor Nederlanders. De grammatica is relatief eenvoudig en veel woorden lijken op het Nederlands, Duits of Engels. Noors is tenslotte, net als Nederlands, een Germaanse taal.

De beginnerscursus Noors is voor cursisten die geen of weinig ervaring hebben met de Noorse taal. Het leren van de Noorse taal staat centraal en je zal merken dat je daarmee vrij vlot vordering zal maken. Tevens biedt de cursus naar behoefte ook achtergrondinformatie over het land Noorwegen.

Noorwegen kent twee officiële Noorse talen, Bokmål en Nynorsk. Nynorsk is eind 19de eeuw ‘ontworpen’ om een gemeenschappelijk Noorse taal te introduceren, in een tijd dat Noorwegen zich richting onafhankelijkheid bewoog terwijl er significante verschillen bestonden tussen de dialecten van de verschillende delen van Noorwegen. Slechts zo’n 15% van de Noren spreekt Nynorsk (vooral in het westen van Noorwegen), echter alle Noren verstaan Bokmål. Bij deze cursus leer je daarom Bokmål.

Deze volledige cursus bestaat uit 18 lessen verdeeld over het hele cursusjaar. In dat aantal lessen wordt een samenhangend deel van de lesstof behandeld. Wij raden belangstellenden aan voor het hele cursusjaar in te schrijven. Durft u dat niet, vindt u dat spannend of kijkt u liever even de kat uit de boom? U kunt zich ook voor de eerste 9 lessen inschrijven.

Donderdag 20 oktober 2022
18 lessen van 1 uur en 15 min aanvangstijd 20:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 240,00
Dhr. S. (Sander) Wientjes
Boek: På Vei Tekstbok, 2018 (klik hier voor meer informatie)
20:30 - 21:45
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
S. (Sander) Wientjes
S. (Sander) Wientjes
Mijn naam is Sander Wientjes en ik mag de nieuwste aanwinst van het talenprogramma van de VU Den Bosch gaan doceren: Noors voor beginners (A0). Gedurende zes jaren in Noorwegen ben ik vloeiend geworden in de Noorse taal en heb daar ook de zogenoemde Bergenstest, het staatsexamen Noors, met succes afgelegd. Door mijn jaren in Noorwegen ben ik ook goed bekend met de verschillende gebieden, tradities en kan ik ook praktische en ‘alledaagse’ informatie verschaffen aan cursisten die in Noorwegen op vakantie zouden willen gaan of mogelijk zelfs grotere plannen hebben. Het Noors dat de cursisten zullen leren is echt het ‘Noors van de Noren’. Je begint de cursus als Nederlander, je verlaat deze als Viking!