Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: NOOWI004

Noors voor beginners ERK AO

Noors voor beginners ERK AO
Cursuscode: NOOWI004

Niets opent meer deuren in het buitenland en schept directer een band, dan het spreken van de taal aldaar. Dat is in Noorwegen niet anders en ligt binnen handbereik! Want Noors is geen moeilijke taal, althans niet voor Nederlanders. De grammatica is relatief eenvoudig en veel woorden lijken op het Nederlands, Duits of Engels. Noors is tenslotte, net als Nederlands, een Germaanse taal.
De beginnerscursus Noors is voor cursisten die geen of weinig ervaring hebben met de Noorse taal. Het leren van de Noorse taal staat centraal en je zal merken dat je daarmee vrij vlot vordering zal maken. Tevens biedt de cursus naar behoefte ook achtergrondinformatie over het land Noorwegen.
Noorwegen kent twee officiële Noorse talen, Bokmål en Nynorsk. Nynorsk is eind 19de eeuw ‘ontworpen’ om een gemeenschappelijk Noorse taal te introduceren, in een tijd dat Noorwegen zich richting onafhankelijkheid bewoog terwijl er significante verschillen bestonden tussen de dialecten van de verschillende delen van Noorwegen. Slechts zo’n 15% van de Noren spreekt Nynorsk (vooral in het westen van Noorwegen), echter alle Noren verstaan Bokmål. Bij deze cursus leer je daarom Bokmål.

Het tekstboek is vanaf 9 januari 2023 weer leverbaar. Deelnemers dienen een email te sturen info@denoorseboekwinkel.nl  gericht aan Nina Løkken, om dit boek te reserveren. Hierbij kan men vermelden dat de cursus Noors op 16 januari 2023 van start gaat.

Maandag 16 januari 2023
9 lessen van 1 uur en 15 min aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 140,00
Dhr. S. (Sander) Wientjes
Boek: På Vei Tekstbok, 2018 (klik hier voor meer informatie)
19:30 - 20:45
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
S. (Sander) Wientjes
S. (Sander) Wientjes
Mijn naam is Sander Wientjes en ik mag de nieuwste aanwinst van het talenprogramma van de VU Den Bosch gaan doceren: Noors voor beginners (A0). Gedurende zes jaren in Noorwegen ben ik vloeiend geworden in de Noorse taal en heb daar ook de zogenoemde Bergenstest, het staatsexamen Noors, met succes afgelegd. Door mijn jaren in Noorwegen ben ik ook goed bekend met de verschillende gebieden, tradities en kan ik ook praktische en ‘alledaagse’ informatie verschaffen aan cursisten die in Noorwegen op vakantie zouden willen gaan of mogelijk zelfs grotere plannen hebben. Het Noors dat de cursisten zullen leren is echt het ‘Noors van de Noren’. Je begint de cursus als Nederlander, je verlaat deze als Viking!