Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCGEN012

Wegdromen in Oezbekistan

Wegdromen in Oezbekistan
Cursuscode: KCGEN012

Sinds 2000 jaar verbindt de legendarische Zijderoute China met het Westen. Alleen al haar naam wekt dromen van karavanen, kostbare stoffen en oriëntaalse kruiden op. Zodra je het rijk van Dzjengis Khan en Timoer Lenk betreedt, ben je getuige van de nog steeds aanwezige resten uit het verleden.

Prachtige bouwwerken voorzien van kunstige ornamenten, mozaïeken en koran teksten zijn stille getuigen van de oude stad Samarkand, meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en daarmee één van de oudste nog bewoonde steden ter wereld! Aan het Registanplein liggen 3 prachtige madrassa's met mooie versierde groenblauwe koepels te glinsteren in de zon.

 

In Bukhara vind je typisch Islamitische Architectuur! Bukhara is ook de stad van wijsheid en kennis en door de eeuwen heen heeft het altijd een aantrekkingskracht gehad op kunstenaars en geleerden.

 

In Shakhrisabz ontmoette Alexander de Grote zijn latere vrouw Roxana en werd de grote veroveraar Timoer Lenk geboren. Timoer Lenk beschouwde zich als de opvolger van o.m. Dzjengis Khan. Indrukwekkende monumenten, waaronder het zomerpaleis van Timoer en de Kok-Gumbaz Moskee herinneren aan het grootse verleden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren '90, werden in het toen onafhankelijk geworden Oezbekistan alle Lenin standbeelden vervangen door die van Timoer Lenk. Voor veel omringende landen pijnlijk want Timoer Lenk, ook wel Tamerlane genoemd, is de geschiedenis ingegaan als, tot WOI, de grootste massamoordenaar in de moderne geschiedenis. Gelukkig is hij nooit naar Europa gekomen, waarom? Daar viel weinig te halen, aldus zijn spionnen. Van Tamerlane is de uitspraak Als u onze macht wilt uitdagen, kijk dan eerst naar onze gebouwen... Vandaar veel  gerestaureerde prachtige gebouwen in Oezbekistan.

En dan Khiva, een in authentieke staat teruggebrachte woestijnstad. De oude nog ommuurde binnenstad Itchan Kala, een Unesco Werelderfgoed, is het best intact gebleven van Oezbekistans beroemde steden! Rondom de blauwe Kalta Minor minaret waan je je in een geheel andere wereld. Minaretten, mausolea, paleizen en Koranscholen, de een nog mooier en rijker gedecoreerd dan de ander!

Soms knijp je stiekum in je arm, droom ik of ben ik er echt.....

Dinsdag 9 mei 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 13:00
Prijs: € 30,00
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
13:00 - 15:00
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
A. (Aad) Engelfriet
A. (Aad) Engelfriet
Aad Engelfriet is cultureel-historisch reisleider naar een groot aantal landen in en buiten Europa, van Tibet tot Groot-Brittannië. Totaal al ca 50 reizen mogen begeleiden. En wat is er nu leuker dan op de Volksuniversiteit mijn (o.m. reis)verhalen en kennis te mogen delen met zoveel cursisten. Met als hoogtepunt een of meerdere keren per jaar het geven van een lezing met aansluitend een bijbehorende excursie met het OV in Nederland en/of België! Ik zie er weer naar uit om u te ontmoeten, graag tot ziens!