Cursusnummer:
KCGEN003

Zo bent u nog nooit naar Dordrecht geweest.

Zo bent u nog nooit naar Dordrecht geweest.

Op Geertruidenberg na is Dordrecht de oudste stad van Holland. Wel een stad met in het verleden veel wateroverlast, de historische binnenstad heet niet voor niets Eiland van Dordrecht. Een gezellige stad, maar die zowel op staatkundig als op kerkelijk gebied van grote betekenis is geweest voor het ontstaan van de Nederlandse staat. In Dordrecht vond in 1572 de eerste vrije Statenvergadering plaats en zo'n 45 jaar later de Nationale Synode die de inrichting van de Nederlandse Protestantse Kerk regelde. Ook kwamen uit Dordrecht beroemde mensen zoals de gebroeders De Witt.

Al tijdens de lezing maken we een virtuele boottocht van Rotterdam naar Dordrecht. In Dordrecht kwamen vroeger uit o.m. het Zwarte Woud, grote houtvlotten aan, soms bemand door honderden mannen.  Op onze munten werd tot in de Franse tijd de Dordrechtse Stedenmaagd aangebracht, nog steeds kunnen we haar zien op de imposante Groothoofdspoort. Dat op de Nederlandse munten op de rand het (uiteindelijke) God Zij Met Ons was aangebracht, ook dat verhaal heeft indirect met Dordrecht te maken. Vandaar ons bezoek aan de Hollandse Munt. Erna wandelen we visueel langs ‘Het Hof’ waar de eerste vrije Statenvergadering plaatsvond en waar Willem van Oranje eens zijn huwelijk vierde. Hier kwamen in 1572 voor het eerst een aantal opstandige Hollandse steden bij elkaar, net of nu in Athene een aantal EU landen zonder overleg met Brussel gaan vergaderen en afspraken gaan maken.

Vita Vapor (het leven is een damp) is het motto van een van de hofjes van Dordrecht. De schilder Ary Scheffer was waarschijnlijk heel belangrijk voor Vincent van Gogh, want in Dordrecht besloot Vincent van Gogh schilder te worden.

De (nu Protestantse) Grote Kerk van Dordrecht, gebouwd volgens de legende van de Heilige Sura, is nog steeds het voorbeeld van een RK Kruiskerk. In de kerk unieke koorbanken met op een wang een figuratief uniek portret van Keizer Karel V en zijn echtgenote, om dat te zien kwam ook ooit hun zoon Philips II naar Dordrecht. Op de excursie is er helaas geen tijd om de Grote Kerk te bezoeken, tijdens de lezing uiteraard virtueel wel.

Onderweg komen we ook de Onbeschaamde Huizen tegen, met het Dordtse Manneken Pis en de Copulerende Zeemeerman/vrouw. Toen Wilhelmina ooit op bezoek kwam, werd het afgedekt. Ook lopen we over een klepbrug, wandelen we door de Catharinapoort en gaan via de" Moedernegotie" kade naar het Zakkendragershuisje.

Op de excursiedag vertrekken we met de trein naar Rotterdam CS, vanzelfsprekend bekijken we daar ook even het nieuwe Centraal Station, uiteraard met toelichting. Met de tram rijden we erna naar de Waterbus en varen, met toelichting, in exact een uur naar Dordrecht, een historische route!

Vrijdag      3 mei 2024      Excursie naar Dordrecht

 

 • Excursie exclusief OV kosten en evt consumpties
 • Reisschema excursie na afloop lezing
 • Excursie gaat altijd door / u dient goed ter been te zijn en cursus op 30 april doorgaat.
 • 1 les van 2 uur Toon details
  • Meivakantie: dinsdag 30 apr 2024
  • 1: dinsdag 30 apr 2024 - 13:00 – Huis73 – lokaal 2.7
 • € 50,00
 • Aad Engelfriet
 • Huis73 Toon adres-info
  • Huis73

   Hinthamerstraat 72-74
   5211 MR 'S-HERTOGENBOSCH
   Nederland

Startdatum
Lesvorm