Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N-CUL016

Nationalisme en muziek

Nationalisme en muziek
Cursuscode: N-CUL016

De term ‘nationalisme’ kan, zeker op politiek gebied, een nare bijklank hebben. In deze cursus wordt echter een andere kant van het begrip nationalisme behandeld.

In de 19e eeuw zijn er (vooral in Europa) een aantal bevolkingsgroepen met een eigen taal en cultuur, die onvoldoende ruimte krijgen of worden onderdrukt. Voorbeelden hiervan zijn de Tsjechen en de Finnen. Er zijn ook landen die bestaan uit een veelheid van vorstendommetjes, bijvoorbeeld Duitsland en Italië,  die een nieuwe staat proberen te maken. Andere landen, zoals Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië zijn erg trots op hun cultuur en geschiedenis. Sommige landen ontwikkelen dat nationale gevoel pas veel later, bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Muziek is vaak een aanjager en vertolker van een ontluikend nationaal bewustzijn.

In deze cursus worden diverse nationale bewegingen verbonden met muziek. Aan bod komen o.a.: Duitsland, Finland, Tsjechië, Groot-Brittannië, Rusland  en de Verenigde Staten. Soms is de keuze van de muziek vanzelfsprekend, maar soms ook verrassend.

Donderdag 26 november 2020
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:45 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 89,00 plus € 5,00 materiaalkosten te betalen tijdens de eerste les.
Dhr. J. (Joop) de Weger, Dhr. (Willem) Wittenberg
13:45 - 15:45
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
J. (Joop) de Weger
J. (Joop) de Weger
Klassieke muziek is Joop de Weger al met de paplepel ingegoten. Muziek is voor hem niet alleen luisteren, maar ook kijken en weten. Zijn kennis van- en passie voor klassieke muziek geeft hij graag aan anderen door. Hij doet dit niet alleen door over klassieke muziek te vertellen, maar ook door er samen naar te luisteren en naar te kijken. Hij laat zien wat je hoort en leert je te ontdekken welke klassieke muziek jou het meeste aanspreekt.
(Willem) Wittenberg
(Willem) Wittenberg
Willem Wittenberg (1951) heeft geschiedenis gestuurd aan de Universiteit van Utrecht en was ruim veertig jaar werkzaam in het onderwijs. Momenteel is hij gids en rondleider bij het Museum Boxtel. De Europese geschiedenis, en vooral die van Rusland, heeft zijn bijzondere belangstelling.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl