Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N-CUL005

Van Apollo en Daphne tot de Val van Icarus: Klassieke mythologie in de kunst

Van Apollo en Daphne tot de Val van Icarus:  Klassieke mythologie in de kunst
Cursuscode: N-CUL005

Tot de belangrijkste werken uit de Latijnse letterkunde rekent men algemeen de 'Metamorphosen' van Ovidius (43 v.Chr.-17 n.Chr.). . De 'Metamorphosen' worden nog steeds  gebruikt als plezierig leesbare inleiding in de Griekse mythologie. 

De verhalen van Ovidius zijn tot op de dag van vandaag een inspiratie voor schilders en beeldhouwers. In deze cursus wordt bekeken hoe kunstenaars door de eeuwen heen Ovidius’ verhalen hebben uitgebeeld en hebben “vertaald “ naar hun eigen tijd. Rafaël schilderde de elegante nimf Galatea in opdracht van Agostino Chigi voor zijn villa in Rome en Rodin baseerde zijn sculptuur De satyrs op de figuren van Salmacis en Hermaphroditus.

Niets blijft en niets vergaat – dat is de grondgedachte van Ovidius’ imposante gedicht Metamorphosen. De dichter neemt de lezer mee vanaf Chaos tot en met de komst van de grote keizer Augustus. De meest wonderbaarlijke verhalen passeren de revue: over Phaëthon en de zonnewagen, over Narcissus en Echo, Daedalus en Icarus en nog heel veel andere inmiddels beroemde antieke personages. Zijn werk is één lange, betoverende reeks van gedaanteverwisselingen.

Donderdag 17 september 2020
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 104,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
10:00 - 12:00
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl