Unesco Werelderfgoed in Nederland

Wie kent niet de prachtige grachtenhuizen in Amsterdam, de kleurrijke gebouwen in Willemstad op Curacao of de Van Nellefabriek in Rotterdam? Al deze beroemde monumenten staan samen met nog negen andere op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Als Nederland boven de zeespiegel had gelegen, had het een stuk minder Unesco-Werelderfgoederen gehad. Immense waterwerken als de droogmakerij de Beemster of het Woudagemaal bij Lemmer dwingen nog altijd door hun schaal en onverschrokkenheid respect af. Maar ook de historische binnen-steden van Amsterdam en Willemstad (Curacao) zijn internationaal bekend geworden. Het jongste project op de lijst reikt over de grens naar Duitsland: de romeinse grens langs de Rijn vanaf Valkenburg (Z.H.) tot Remagen (de Limes).
De Nederlandse werelderfgoederen zeggen iets over Nederland en onze plek in de wereld en draaien om drie thema’s: Nederland waterland, Nederland als burgersamenleving en Nederland als ontworpen land.
De 12 Nederlandse werelderfgoederen
- Neder-Germaanse Limes (2021)
- De Hollandse Waterlinies (2021)
- Koloniën van Weldadigheid (met België) (2021)
- Van Nellefabriek in Rotterdam (2014)
- Grachtengordel van Amsterdam (2010)
- Waddenzee (met Duitsland en Denemarken) (2009)
- Rietveld Schröderhuis in Utrecht (2000)
- Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland (1999)
- ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer (1998)
- De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao (1997)
- Molens van Kinderdijk-Elshout (1997)
- Schokland en omgeving in de Noordoostpolder (1995)
In deze cursus wordt een selectie uit het Nederlandse werelderfgoed in haar kunst- en architectuurhistorische context gepresenteerd.
