Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: V-CUL003

Studiedag Kunst en Architectuur in Edinburgh en Glasgow

Studiedag Kunst en Architectuur in Edinburgh en Glasgow
Cursuscode: V-CUL003

Edinburgh, de hoofdstad van Schotland, heeft haar wortels in de Middeleeuwen. In 1290 probeerde Engeland na de dood van Margaret (koningshuis MacMalcolm) Schotland te heroveren. Edinburgh werd platgebrand, maar toch benoemd tot hoofdstad van Schotland, nadat Robert the Bruce Edinburgh in 1329 tot koningsstad (Royal Burgh) bekroonde. De binnenstad van Edinburgh bestaat uit Old Town en New Town.

De Old Town bestaat uit een kasteel en een hoofdstraat met stegen in een visgraatpatroon. Deze hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd. De Royal Mile loopt van het kasteel naar Palace of Holyroodhouse. Het kasteel is gebouwd op een rots (de zogenoemde Castle Rock). Genoemde stegen worden closes  genoemd. De New Town is een schoolvoorbeeld van een zorgvuldig geplande stadsuitbreiding uit de 18e eeuw. Het strekt zich uit rondom de winkelstraten van Princes Street, George Street en Queen Street. De Georgian bouwstijl domineert.

Sinds 1995 staan de Old Town en New Town op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Enkele kerken in Edinburgh zijn de Schots-episcopaalse Sint-Mariakathedraal, de rooms-katholieke Sint-Mariakathedraal, St Giles' Cathedral en de Greyfriars' Kirk.De vele musea herbergen een schat aan kunstwerken.

Glasgow is, afgezien van een klein aantal bouwwerken (in de eerste plaats Glasgow Cathedral) ontstaan na pakweg 1800. Van beslissende betekenis voor de groei van de stad was het uitbaggeren van de Clyde tot een haven waar ook de grootste schepen binnen kunnen lopen. Voor pakweg 1800 kon men de rivier bij eb te voet oversteken. In de omgeving aanwezige kolen en ijzererts dragen bij aan de economische bloei.

De stad kent een cultureel hoogtepunt rond 1900. The Glasgow School of Art en de Art Nouveau kunst en architectuur van Charles René MacIntosh zijn de bekendste voorbeelden uit die tijd. Na de grote bloeiperioden (Glasgow wordt begin 20e eeuw de Second city of the Empire genoemd) treedt na de Tweede Wereldoorlog het verval in. Door veel investering in cultuur en architectuur komt Glasgow er weer deels bovenop en de stad wordt in 1990 als eerste niet-hoofdstad uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa. Later in 1999 wordt de stad uitgeroepen tot Britse Stad van Architectuur en Design. Vermaarde architecten als Zaha Hadid en Norman Foster ontwierpen recentelijk voor Galsgow bijzondere gebouwen.

Donderdag 25 februari 2021
1 les van 5,5 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 54,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen

Lunch inbegrepen 

10:00 - 15:30
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl