Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N-CUL007

Napels zien ….en sterven

Napels zien ….en sterven
Cursuscode: N-CUL007

Volgens de Griekse mythologie is Napels gebouwd op de plaats waar de sirene Parthenope aan land spoelde nadat ze door Odysseus was afgewezen. Naast de naar genoemde stad uit de 4e eeuw v.C. stichtten Griekse kolonisten een nieuwe  nederzetting met de naam Neapolis (=Nieuwe stad). In de Griekse en Romeinse oudheid was Napels een belangrijk handelscentrum. Vanaf de 12e n.C. eeuw kende Napels een nieuwe bloeitijd als hoofdstad van het Angevijnse koninkrijk. Onder Habsburgs bewind zakte de stad weg om weer welvarend te worden tijdens de heerschappij van de Bourbons. Grote bouwcampagnes moesten de stad nieuwe allure geven. In 1860 werd Napels na de eenwording van Italië opgenomen in het nieuwe koninkrijk.

In Paestum en Pompeii is nog veel klassieke architectuur te zien. In Napels zelf zijn het Castel Nuovo en de vele barokkerken architectonische hoogstandjes. De kunstschatten van Napels zijn zeer gevarieerd. Het Nationaal archeologisch museum toont de schatten uit de Griekse en romeinse oudheid. Topstukken zijn het Alexandermozaïek (4e eeuw v.C.), fresco’suit Pompeii en de Hercules Farnese. In Museo Capodimonte hangen beroemde werken uit renaissance en barok (Titiaan, Carracci en Reni).

 

Vrijdag 20 november 2020
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 63,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
10:00 - 12:00
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl