Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N-CUL006

Magie en werkelijkheid: Kunst en architectuur uit de duistere jaren dertig

Magie en werkelijkheid: Kunst en architectuur uit de duistere jaren dertig
Cursuscode: N-CUL006

Vrij snel na de Eerste Wereldoorlog gaan er op het gebied van de beeldende kunst – en daar niet alleen – stemmen op die een verlangen uiten terug te keren tot de orde van de westerse traditie, die zich baseerde op classicistische vormentaal. 

In de ogen van deze traditiegetrouwe kunstenaars had de ongebreidelde vrijheid, die zich al sinds 1905 in allerlei vernieuwingsbewegingen manifesteerde, te veel veld gewonnen. Daarbij valt op dat men niet alleen de blik richt op het oude Griekenland en het Rome van weleer, maar dat men bovendien inspiratie ging putten uit de vroege Renaissance. Die kunst uit de vijftiende eeuw uit Italië en Vlaanderen bloeide in een periode waarin de herboren zelfbewustheid van de westerse mens fris begon door te breken. Daarnaast richtte men zich op het realisme van de Hollandse en de Franse zeventiende en negentiende eeuw.

Naarmate de jaren dertig naderden zocht ieder land bovendien steeds meer naar de bronnen van de eigen traditie ter versterking van het nationaal bewustzijn. Deze algemene tendens wordt dan voorts alleen maar bevestigd en van hogerhand doorgevoerd door de totalitaire regimes in Italië, Duitsland en Rusland.

Opvallend genoeg maken deze zoekers naar traditie en verleden hun beste werk in de jaren dertig en drukken zij met de angst en de krampachtigheid in hun werk juist hun eigen tijd uit. Daarvan kan men nu zeggen dat zij door hun ondergangsstemming de breuk met het verleden alleen maar bevestigen.

Donderdag 12 november 2020
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 104,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
10:00 - 12:00
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl