Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N-CUL029

Lezing: Hildo Krop: beeldhouwer van de Amsterdamse School (1884-1970)

Lezing: Hildo Krop: beeldhouwer van de Amsterdamse School (1884-1970)
Cursuscode: N-CUL029

SCHEEPVAARTHUIS

De architect Piet Kramer introduceerde in 1914 Hildo Krop bij de architect van het nog te bouwen Scheepvaarthuis in A’dam, J. M. van der Meij. De uitvoering van het beeldhouwwerk aan dit gebouw werd verzorgd door een groep kunstenaars onder leiding van Van den Eijnde met als zijn eerste assistent Hildo Krop.Het werk aan het Scheepvaarthuis was voor de ontwikkeling van Krop van grote betekenis. Hij leerde hier het bewerken van een ongelofelijke verscheidenheid aan materialen: van gebakken aarde tot graniet, van gips en hout tot lood en ijzer.

PUBLIEKE WERKEN

 De door Krop verrichtte werkzaamheden aan het Scheepvaarthuis trokken zo de aandacht dat Krop in 1916 een aanstelling kreeg bij de Amsterdamse Gemeentelijke Dienst der Publieke Werken.  Aan veel  scholen en andere openbare gebouwen in de stadsuitbreidingswijken die tussen de beide wereldoorlogen werden gebouwd (Amsterdamse School architectuur), werd beeldhouwwerk van Krop toegepast. Maar ook voor meer dan twintig bruggen (o.a. de Kinderbrug), bijna allemaal ontworpen door de architect Kramer, heeft Krop beeldhouwwerk gemaakt. Zijn doel was een harmonisch samengaan van architectuur en beeldhouwkunst (gemeenschapskunst) en hij vond in dit streven de architecten Berlage, Kramer en De Klerk als zijn geestverwanten.

EIGEN STIJL

Krop had een buitengewoon herkenbare en toegankelijke stijl: figuratief, stoer en robuust.

SOCIALISME

Krop was een overtuigd strijder voor een betere samenleving met meer gelijkheid en solidariteit. Het socialisme heeft hem in veel van zijn werk inspiratie gegeven. Kunst stond bij Krop in het teken van vooruitgang en emancipatie van de gewone man.

 

Vrijdag 18 september 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 10,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
10:00 - 12:00
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl