Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCKBR013

Kunstenaarsparen (2) (vervolg van de cursus uit seizoen 2020-2021)

Kunstenaarsparen (2) (vervolg van de cursus uit seizoen 2020-2021)
Cursuscode: KCKBR013

In deze vervolgcursus kijken we naar de volgende kunstenaarsparen:

 1. Claude Cahun (Lucy Schwob) en Marcel Moore (Suzanne Malherbe): dit symbiotische koppel bracht in feite één oeuvre voort. Het werk van de twee vrouwen sluit nog het meest aan bij het surrealisme, al waren ze nooit lid van de Beweging. Het fotografische werk wordt tegenwoordig gezien als een gezamenlijk product, vaak met de figuur van Cahun als uitgangspunt. 

2. Robert Delaunay en Sonia Terk: Frans-Russisch koppel, vanuit een kubisme-variant ontwikkelden zij een kleurrijke abstracte beeldtaal, Sonia ontwierp ook textieldessins en kleding, o.a. voor het Nederlandse warenhuis Metz&Co. 

3. Max Ernst, Leonora Carrington, Dorothea Tanning (2 bijeenkomsten): de surrealist Max Ernst had meerdere relaties (na elkaar, dat wel) met kunstenaressen binnen zijn kring. Carrington en Tanning zijn van betekenis voor het late surrealisme, met sprookjesachtige vervreemdende schilderijen; Tanning maakte daarnaast ook ruimtelijk werk met een sterk lichamelijke uitstraling. Ernst bouwde een breed oeuvre op met schilderijen, collages en ruimtelijk werk.

 4. Pablo Picasso en Dora Maar: de kunstenaar van per-vrouw-één-stijl en de fotografe. Maar had banden met de surrealisten en bewoog Picasso ook in die richting. Tegelijkertijd was ze een belangrijke getuige in het ontstaan van Picasso’s bekendste schilderij, ‘Guernica’, over de Spaanse Burgeroorlog. 

 

Woensdag 16 maart 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 104,00
Mw. Drs. C (Carla) van Bree
10:00 - 12:00
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Drs. C (Carla) van Bree
Drs. C (Carla) van Bree
Carla van Bree (1971) studeerde aan de kunstacademie van Tilburg en aan de universiteit van Utrecht. Ze werkt als rondleider bij museum De Pont in Tilburg en Theaters Tilburg, en als docent kunstgeschiedenis voor volksuniversiteiten (Den Bosch, Eindhoven), gezelligheidsverenigingen (KVG, NVVH, KBO) en opleidingen. Het fijne aan het lesgeven aan volwassenen: een enthousiaste groep maakt een enthousiaste docent en vice versa!