Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCGSL031

Kunst in privécollecties. Ter versiering en omwille van verscheidenheid:

Kunst in privécollecties. Ter versiering en omwille van verscheidenheid:
Cursuscode: KCGSL031

Het bevorderen, verzamelen en tonen van beeldende kunst was gedurende de middeleeuwen, tot aan het einde van het ancien régime, het voorrecht van de clerus en de adel. Vroege vormen van kunstverzamelingen door particulieren vormden de kunstkamers of Wunderkammer. Een andere oude vorm van presenteren is een prentenkabinet of Pinakothek. Vanaf ongeveer 1800 nam de geëmancipeerde burgerij de rol van mecenas over, en richtte daartoe een nieuw type organisatie op: die van het museum. Het museum kreeg als openbaar kunstbezit ook een didactische functie (culturele vorming).

Een particuliere kunstcollectie kan thuis bewaard worden, in een depot staan of ondergebracht zijn bij een museum. Het opbouwen van een kunstcollectie kan gedaan worden uit zuivere passie voor de kunst maar er kunnen ook andere overwegingen meespelen, zoals vergroten van status, blijk geven van goede smaak, geldbelegging, kunsthandel en/of kunsthistorische documentatie.

Een kunstverzameling kan gaan over het oeuvre van één enkele kunstenaar of een groep kunstenaars of over een bepaalde stijlperiode. Zij kan geografisch geduid zijn of kan rond één bepaald thema of een leidende gedachte uitgebouwd zijn. Zo kan een kunstverzameling bestaan uit kunstwerken van hedendaagse kunst, oude kunst, of bijvoorbeeld ook historische kleding, zilveren gebruiksvoorwerpen, mode- en design. Vaak worden privécollecties opgebouwd op grond van zeer subjectieve voorkeuren.

In deze cursus worden een aantal bijzondere particuliere collecties besproken die openbaar toegankelijk zijn.

De volgende collecties worden besproken:

1) Museum Mayer van den Bergh Antwerpen (Vlaamse kunst Middeleeuwen en Renaissance)

2) Galeria Borghese Rome (Italiaanse kunst vanaf de 15e eeuw)

3) John Soane museum Londen (Collectie architectuurtekeningen en maquettes, sculptuur, Engelse schilderkunst en prenten van klassieke oudheid tot ca. 1800)

4) Beyeler Foundation Riehen (Moderne kunst vanaf Impressionisme)

5) Peggy Guggenheim museum Venetië (kunst vanaf begin 20e eeuw)

Donderdag 20 januari 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 104,00
Dhr. Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
10:00 - 12:00
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Dr. Drs. J. (Joris) van Sleeuwen
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.