Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCKPE001

De Magie van Napels en de regio Campania

De Magie van Napels en de regio Campania
Cursuscode: KCKPE001

In deze cultuurhistorische cursus van drie bijeenkomsten ontdekt u de culturele erfenis en het natuurschoon van de Italiaanse regio Campania. Vele volkeren hebben zich hier in het verleden gevestigd en hun zichtbare sporen maken van Campania een bijzondere vakantiebestemming.

1. Napels
Napels was al in de Grieks-Romeinse periode een belangrijk cultureel centrum en de stad werd tussen de 15e en 19e eeuw door haar rijke geschiedenis en cultuur in één adem met Parijs genoemd. U maakt er kennis met koninklijke paleizen, robuuste kastelen, fraaie barokke kerken, idyllisch gelegen kloosters en moderne street art. Het Nationaal Archeologisch Museum is een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld en is een perfecte voorbereiding als je een bezoek brengt aan Pompeii en Herculaneum.

Het echte Napels vind je met name in de sfeervolle, nauwe straatjes en steegjes met elkaar verbonden door volle waslijnen, waar het straatleven de ware ziel van de Napolitaan toont, waar de opwinding groot is als het bloedwonder van de heilige Gennaro weer is voltrokken en waar prachtige Napolitaanse liederen vanaf balkons schallen. De volkscultuur is doorspekt met religieuze en culinaire uitingen.

2. Pompeii en Herculaneum
Een ander hoogtepunt is het bezoek aan Pompeii en Herculaneum, die in het jaar 79 getroffen zijn door een verwoestende vulkaanuitbarsting van de Vesuvius. Eeuwenlang hebben metersdikke as- en modderlagen het bestaan van deze stadjes verborgen gehouden. De opgravingen vertellen ons gelukkig veel over het alledaagse leven m.b.t. wonen en werken, religie en levensopvattingen. Kortom, Pompeii en Herculaneum komen weer tot leven!

3. Capri, Sorrento, Amalfi en Paestum
Allereerst gaan we naar Capri, droomeiland in de Golf van Napels. Niet voor niets de geliefde woonplaats van Romeinse keizers. Niet te missen is de spectaculair gelegen villa van de Zweedse arts/kunstverzamelaar Axel Munthe in Anacapri. Dichtbij bevindt zich de Blauwe Grot, een bijzonder natuurfenomeen. In Capri-stad kwam eens de mondaine jet-set bij elkaar.

Via Sorrento, beroemd om haar indrukwekkende processies in de Goede Week, verkennen we
de Amalfitaanse kust met haar panoramische vergezichten en de kathedraal van Amalfi, een parel van bouwkunst door de eeuwen heen.

Tenslotte staan we in Paestum oog in oog met unieke overblijfselen van drie Griekse tempels, waaronder de tempel van Poseidon (ca. 460 v.Chr.), een van de beste bewaarde Griekse tempels ter wereld.

Alle informatie wordt aanschouwelijk gemaakt met talloze illustratieve afbeeldingen.

Donderdag 16 september 2021
3 lessen van 2 uur en 15 min aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Dhr. M. (Marc) Permeke
10:00 - 12:15
Locaties: Huis73, (klik hier voor de adresgegevens)
M. (Marc) Permeke
M. (Marc) Permeke
Tot aan mijn pensionering in 2012 was ik werkzaam als Hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda waar ik me o.a. heb beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding, en de organisatie van talloze studiereizen in Europa. Mijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van 4 jaar in Rome, waarna ik op Sicilië als gids culturele reizen heb begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed en heb ik gewerkt als freelance professioneel gids in Nederland en België. Tegenwoordig verzorg ik cultuurhistorische lezingen en cursussen over Sicilië, Rome, Florence en Venetië.