Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CUL115

Cursus Russische avant-garde

Cursus Russische avant-garde
Cursuscode: CUL115

Aan het einde van de 19e eeuw begon de Russische kunst meer en meer op eigen benen te staan. Nadat lange tijd de west-Europese kunst als voorbeeld was genomen keken Russische schilders en beeldhouwers na de eigen cultuur en lieten zich daardoor inspireren. Volksvertellingen en volkskunst vormden de eerste, herontdekte inspiratiebronnen.

Maar aan het begin van de 20e eeuw sloeg ook het echte modernisme toe, vaak nog met de oude cultuur in het achterhoofd: Malevich’ schilderijen zijn enerzijds modern, maar waren in de ogen van de schilder zelf pogingen moderne ikonen te scheppen. Het constructivisme van Tatlin en Gabo laten zelfs een kijk op de werkelijkheid zien die in het westen niet bestond. De nieuwe maatschappelijke ordening van het communisme ondersteunde de nieuwigheid graag maar wees haar uiteindelijk af. In de jaren ’30 was het gedaan met de stormachtige vernieuwing van de Russische avant-garde.

Woensdag 22 januari 2020
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 79,00
Mw. Drs. C (Carla) van Bree
10:00 - 12:00
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Drs. C (Carla) van Bree
Drs. C (Carla) van Bree
Carla van Bree is zelf geen kunstenaar. Toch is kunst onlosmakelijk met haar leven verbonden. Zij doorloopt de kunstacademie van Tilburg en de universiteit van Utrecht. Wat zij hier ook aan de weet komt, het boeit haar en het fascineert haar. Als freelance docent is zij actief sinds 1996. In 2010 brengt zij twee van haar kwaliteiten samen in haar onderneming ‘Kunstoog’. Sindsdien treedt zij op als all round docent en kunstgids voor organisaties, musea en bijzondere gezelschappen, waar zij vertelt over het hoe en waarom van uiteenlopende kunststromingen en thema’s.