Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N-CUL025

Bernini: beeldhouwer, architect, schilder, uomo universale

Bernini: beeldhouwer, architect, schilder, uomo universale
Cursuscode: N-CUL025

Gian Lorenzo Bernini: beeldhouwer, architect, schilder, uomo universale

Bernini (1598-1680) is bij uitstek dé vertegenwoordiger van de Barok en in een aantal opzichten heeft hij het aanzicht van het 17e eeuwse Rome bepaald (kerken, kapellen, paleizen, pleinen en fonteinen). Een zeer veelzijdig kunstenaar, die echter primair beeldhouwer is.

Geboren in Napels, leert hij al op jonge leeftijd het vak in het atelier van zijn vader Pietro, een gekend beeldhouwer. In 1605 verhuist de familie naar Rome, waar Gian Lorenzo bekendheid krijgt door o.m. opdrachten (klassieke beelden) van kardinaal Scipione Borghese, neef van de latere paus Paulus V. Als geen ander weet hij het marmer zo te bewerken dat de hardheid van het materiaal ontkend wordt en emoties oproept.


Zijn oeuvre is onlosmakelijk verbonden met het pauselijk hof. Hij schiep spectaculaire meesterwer-ken voor vier pausen nl. Urbanus VIII (pauselijk baldakijn St. Pieter kathedraal), Innocentius X, Alexander VII en Clemens IX. Uitermate innovatief is zijn idee om architectuur en beeldhouwkunst met elkaar te verbinden, wat o.m. te zien is bij de Vierstromenfontein op Piazza Navona.


Bernini is bij uitstek de uitdrager van de opvattingen van de katholieke Contrareformatie, die er voor moest zorgen dat de verspreiding van het Protestantisme een halt zou worden toegeroepen. In twee bijeenkomsten wordt het unieke karakter van Gian Lorenzo Bernini en zijn werk uit de doeken gedaan.

Donderdag 8 oktober 2020
2 lessen van 2 uur en 15 min aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 39,00
Dhr. M. (Marc) Permeke
13:30 - 15:45
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
M. (Marc) Permeke
M. (Marc) Permeke
Marc Permeke was tot aan zijn pensionering in 2012 werkzaam als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Daar heeft hij zich o.m. beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa. Zijn sterke band met Italië is gekomen door een verblijf van ruim drie jaar in Rome (1974-1977), waarna hij van 1980 tot eind 1983 op Sicilië als gids culturele reizen heeft begeleid. Terug in Nederland is zijn kunsthistorische kennis verbreed tijdens de deeltijdopleiding Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de universiteit van Leiden. In dezelfde periode heeft hij gewerkt als professioneel gids in Nederland en België in verschillende talen en heeft hij voor een grote Duitse krant Kulturfahrten o.m. naar Sicilië georganiseerd en uitgevoerd. Tegenwoordig geeft hij o.m. lezingen en cursussen over Sicilië.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl