Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N-CUL001

Basiscursus Kunstgeschiedenis

Basiscursus Kunstgeschiedenis
Cursuscode: N-CUL001

Deze cursus is het eerste deel van twee series, waarin de ontwikkeling van de Westerse kunst gevolgd wordt. In het voorjaar volgt de reeks 19e-20e eeuw.

U maakt kennis met de Griekse beeldhouwkunst, de tempelbouw (o.a. het Parthenon in Athene) en vaasschilderkunst. In de Romeinse tijd komt de portretbeeldhouwkunst tot bloei, en de utilitaire bouw van o.a. aquaducten en badhuizen.De middeleeuwen zijn lange tijd als een periode van verval gezien, maar bieden zeker een eigenheid: manuscripten en kerken, religieuze beeldhouwkunst en altaarstukken.

Vanaf de 15e eeuw vindt in Italië een artistieke en maatschappelijke omwenteling plaats. Vergeten geschriften uit de oudheid bieden kennis uit het verleden. In de kunst wordt het centraalperspectief ontdekt. Da Vinci, Michelangelo en Rafaël zijn de grote vernieuwers.
De rust en harmonie van de Renaissance wordt opgevolgd door een periode van artistieke dynamiek, de barok. In Nederland breekt de Gouden Eeuw aan (o.a. Rembrandt). De reeks wordt afgesloten met de frivole rococo.

Bij elke bijeenkomst ontvangt u een samenvatting.

Vrijdag 2 oktober 2020
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 208,00
Mw. Drs. C (Carla) van Bree
10:00 - 12:00
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Drs. C (Carla) van Bree
Drs. C (Carla) van Bree
Carla van Bree is zelf geen kunstenaar. Toch is kunst onlosmakelijk met haar leven verbonden. Zij doorloopt de kunstacademie van Tilburg en de universiteit van Utrecht. Wat zij hier ook aan de weet komt, het boeit haar en het fascineert haar. Als freelance docent is zij actief sinds 1996. In 2010 brengt zij twee van haar kwaliteiten samen in haar onderneming ‘Kunstoog’. Sindsdien treedt zij op als all round docent en kunstgids voor organisaties, musea en bijzondere gezelschappen, waar zij vertelt over het hoe en waarom van uiteenlopende kunststromingen en thema’s.
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl