Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCKBR003

Algemene Westerse kunstgeschiedenis (1)

Algemene Westerse kunstgeschiedenis (1)
Cursuscode: KCKBR003

Deze cursus is het eerste deel van twee series, waarin de ontwikkeling van de Westerse kunst gevolgd wordt. In het voorjaar volgt de reeks 19e-20e eeuw.
 U maakt kennis met de Griekse beeldhouwkunst, de tempelbouw (o.a. het Parthenon in Athene) en vaasschilderkunst. In de Romeinse tijd komt de portretbeeldhouwkunst tot bloei, en de utilitaire bouw van o.a. aquaducten en badhuizen. De middeleeuwen zijn lange tijd als een periode van verval gezien, maar bieden zeker een eigenheid: manuscripten en kerken, religieuze beeldhouwkunst en altaarstukken. Vanaf de 15e eeuw vindt in Italië een artistieke en maatschappelijke omwenteling plaats. Vergeten geschriften uit de oudheid bieden kennis uit het verleden. In de kunst wordt het centraal perspectief ontdekt. Da Vinci, Michelangelo en Rafaël zijn de grote vernieuwers. De rust en harmonie van de Renaissance wordt opgevolgd door een periode van artistieke dynamiek, de barok. In Nederland breekt de Gouden Eeuw aan (o.a. Rembrandt). De reeks wordt afgesloten met de frivole rococo.
Bij elke bijeenkomst ontvangt u een samenvatting.

Vrijdag 23 september 2022
10 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 215,00
Mw. Drs. C (Carla) van Bree
10:00 - 12:00
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Drs. C (Carla) van Bree
Drs. C (Carla) van Bree
Carla van Bree (1971) studeerde aan de kunstacademie van Tilburg en aan de universiteit van Utrecht. Ze werkt als rondleider bij museum De Pont in Tilburg en Theaters Tilburg, en als docent kunstgeschiedenis voor volksuniversiteiten (Den Bosch, Eindhoven), gezelligheidsverenigingen (KVG, NVVH, KBO) en opleidingen. Het fijne aan het lesgeven aan volwassenen: een enthousiaste groep maakt een enthousiaste docent en vice versa!