Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCKBR012

Actuele tentoonstellingen: de rode draad is Het Verhaal

 Actuele tentoonstellingen: de rode draad is Het Verhaal
Cursuscode: KCKBR012

In deze cursus bespreken we actuele tentoonstellingen in Nederlandse musea

  1. Paula Rego: deze Portugees-Britse kunstenares (1935) kent inmiddels een lange schildercarrière. Centraal staan de gebeurtenissen in haar eigen leven, maar op een mythische en bijna surreële manier verbeeld. Het vrije leven op de Slade kunstacademie (met nadelen), haar huwelijk met kunstenaar Victor Willing, de veranderingen in de kunstwereld van de jaren ’60, en de terugkeer naar haar eigen stijl.
  2. Grayson Perry: winnaar van de Erasmusprijs en Britse publiekslieveling. Hij noemt zichzelf een ‘pottenbakkende travestiet’ maar zijn werk omvat ook ander ruimtelijk werk, houtsnedes en tapijten. Figuratief, maatschappelijk kritisch, kleurrijk en humoristisch. In het Kunstmuseum in Den Haag opent een grote tentoonstelling met zijn werk, het Bonnefantenmuseum in Maastricht presenteert, wat kleinschaliger, de werken uit de eigen collectie, plus een paar nieuwe, actuele werken.
  3. Dwarsverbanden: het Van Abbemuseum is bekend om de maatschappelijk en sociale insteek van haar tentoonstellingsbeleid. Deze collectiepresentatie, die groot en langlopend is, wil buiten de kaders van ‘wit, mannelijk en westers’ kijken. Relaties worden gelegd tussen kunstenaars onderling, de kunstenaar en de kunstwereld, verschillende generaties, het Westen en de rest van de wereld. Een nieuwe manier om oude én nieuwe bekenden te leren kennen. Mét extra zintuigelijke ervaringen.
  4. Vervolg Dwarsverbanden.
  5. Kara Walker: verraderlijk esthetisch en confronterend is het werk van Walker. Veel van haar werk wortelt in de Amerikaanse geschiedenis van machtsmisbruik en slavernij. Maar haar werk is niet eenduidig. De rollen van het slachtoffer en de dader zijn niet duidelijk gescheiden. Dat roept de vraag op: wat is onze rol? In het voorjaar in De Pont in Tilburg.
Woensdag 2 februari 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 104,00
Mw. Drs. C (Carla) van Bree
10:00 - 12:00
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
Drs. C (Carla) van Bree
Drs. C (Carla) van Bree
Carla van Bree (1971) studeerde aan de kunstacademie van Tilburg en aan de universiteit van Utrecht. Ze werkt als rondleider bij museum De Pont in Tilburg en Theaters Tilburg, en als docent kunstgeschiedenis voor volksuniversiteiten (Den Bosch, Eindhoven), gezelligheidsverenigingen (KVG, NVVH, KBO) en opleidingen. Het fijne aan het lesgeven aan volwassenen: een enthousiaste groep maakt een enthousiaste docent en vice versa!