Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KCGEN011

De Tragedie van Schotland

De Tragedie van Schotland
Cursuscode: KCGEN011

Op Nederlandse winkels zie je wel eens aangeplakt CLEARANCES, in de Schotse Highlands is dit een zeer beladen begrip en terecht!
In 1745 kwam de 25-jarige charismatische, eigengereide Prince Charles Edward Stuart, beter bekend als Bonnie Prince Charlie, kleinzoon van de door Stadhouder Willem III in 1689 verdreven schoonvader James VII & II, naar Schotland.  Met als gevolg een dramatisch mislukte opstand, met als dieptepunt Battlefield Culloden, nu een groot Nationaal Stilte gebied.
Uit Vlaanderen,  verwikkeld in gevechten  vanwege de Oostenrijkse Successieoorlog, werd een gedeelte van het professionele Britse leger overgebracht naar Schotland, de Battle of Culloden duurde slechts ca 30 minuten….

De opperbevelhebber van het Britse leger (ook een 25-jarige), zoon van de Britse Koning George II, kreeg al snel de bijnaam The Butcher. De Britse regering nam ook drastische maatregelen….

In dezelfde tijd kwam een economische omwenteling op gang, het houden van schapen werd winstgevender dan pachters. De Highlands raakte, soms met geweld, ontvolkt, de geschiedenis ingegaan als The Clearances, buiten Schotland wonen nu meer Schotten dan in Schotland. 
In 2000 verklaarde het net nieuw gevormde Schotse parlement: “Expresses its deepest regret for the occurrence of the Highland Clearances, welcome to the descendants of the cleared people who reside outwith our shores”.  
Vooraf ook samengevatte verhalen over William Wallace, Robert the Bruce en Mary, Queen of Scots, ook wel de voorlopers van de tragische 1745 opstand genoemd!  

Woensdag 1 maart 2023
2 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 37,50
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
14:00 - 15:30
Locatie: Huis73 (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
A. (Aad) Engelfriet
A. (Aad) Engelfriet
Aad Engelfriet is cultureel-historisch reisleider naar een groot aantal landen in en buiten Europa, van Tibet tot Groot-Brittannië. Totaal al ca 50 reizen mogen begeleiden. En wat is er nu leuker dan op de Volksuniversiteit mijn (o.m. reis)verhalen en kennis te mogen delen met zoveel cursisten. Met als hoogtepunt een of meerdere keren per jaar het geven van een lezing met aansluitend een bijbehorende excursie met het OV in Nederland en/of België! Ik zie er weer naar uit om u te ontmoeten, graag tot ziens!