Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CUL315

Brexit, de 2e Glorious Revolution

Brexit, de 2e Glorious Revolution
Cursuscode: CUL315

Najaar 2017 / voorjaar 2018 propageerde historicus en Brexiter Boris Johnson een 2nd Glorious Revolution. 
Citaat Boris Johnson: Leaving the European Union is a great liberation for the United Kingdom, as worthy for celebration as victory at Waterloo or the Glorious Revolution.Prompt kwam bij de BBC en in diverse boekjes, met Brits chauvinisme, het verhaal weer naar boven van de 1st Glorious Revolution in 1689. Dat de Nederlandse Stadhouder Willem III daar een zeer grote leidende rol in had gespeeld, werd nogal onderbelicht. De toen opgestelde Bill of Rights, zag ik op een paar plaatsen zelfs opgeplakt.

Als Reisleider van The Orange Way, de route die Willem III heeft afgelegd van Brixham naar Londen, kon ik in de UK gelukkig wat tegengas geven, waarom Stadhouder Willem III uiteindelijk Koning zou worden van Engeland, Schotland en Ierland. Willem III, King Billy, is bij de Britten de geschiedenis ingegaan als de 1st British King. 
Dat het bijna complete Nederlandse leger in 1688 een succesvolle alles-of-niets invasie had gepleegd en Londen had bezet, tja, dat wordt door Boris Johnson en in de publiciteit in de UK nogal onderbelicht! Willems vrouw Mary kwam later uit het Loo en werd begeleid door de filosoof John Locke, die het begrip volkssoevereiniteit  introduceerde, de gedachte dat de vorst en de regering de wil van het volk moeten respecteren. William and Mary zouden het eerste Europese vorstenpaar worden dat  zich dus schikte naar de wil van het Parlement, in ons land vanaf 1848. 

Geïnteresseerd in dit spannende blufpoker verhaal uit “1672 – 1689”?  
Het “Take back control” is inderdaad een mooie samenvatting van deze 2-delige cursus!
Uiteraard beginnen we de cursus met Boris Johnson en wat vragen over de Brexit die ik in de UK heb mogen beantwoorden! Soms heel emotionele vragenstellers.

 

Woensdag 30 oktober 2019
2 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 27,00
Dhr. A. (Aad) Engelfriet
10:00 - 11:30
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
A. (Aad) Engelfriet
A. (Aad) Engelfriet