Volksuniversiteit Den Bosch

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: N-CUL019

Filosofie Wat is de mens?

Filosofie Wat is de mens?
Cursuscode: N-CUL019

Wat is de mens? Een zoektocht naar de mens, is dat hetzelfde als een zoektocht naar jezelf? Filosofen bedenken wat de mens is en leggen dan vervolgens uit wat de consequenties daarvan zijn voor het samen leven van mensen. Waarom zij überhaupt de vraag stellen naar de mens, blijft vaak een vraag. Dat een mens de vragen stelt, en dat geldt voor alle vragen die we stellen en alle antwoorden die we erop geven, wordt vaak als vanzelfsprekend aangenomen en ook doorgaans niet als problematisch ervaren. Mens-zijn is voorwaardelijk.

Zou een kat zich afvragen, als hij in het zonnetje ligt, wat een kat is? En wat hebben we eraan om dat te weten? Waarom die vraag naar de mens? We leven in een tijd waarin we meer vragen aan de aarde dan we eraan teruggeven, waarin we meer verbruiken dan we opwekken, de ene mens vindt dit erg, de ander niet. We rennen van therapeut naar coach naar psycholoog en zoeken naar houvast bij onze levenshouding en levensvragen. De één doet aan yoga, de ander aan mindfullness en weer een ander vindt het allemaal onzin. Volgens de één moeten we terug naar de prehistorische grot, volgens de ander kunnen we ons lichaam rustig aanvullen met technologie. We zien hoe mensen op beestachtige wijze worden omgebracht en hoe mensen in nood worden bijgestaan. We maken een onderscheid tussen goed en kwaad, maar niet iedereen doet dat op dezelfde manier. We zijn echter allemaal mens. Het zijn allemaal mensen die op dit hele spectrum hun leven vorm geven. 

In deze cursus gaan we een persoonlijke zoektocht aan naar de mens, en naar jezelf. De reader is zo persoonlijk dat deze is geschreven in de eerste persoon enkelvoud. Met behulp van filosofen uit verschillende contenten krijgen we allemaal perspectieven op de vraag wat is de mens? We gebruiken eigen ervaringen en gaan aan de gang met zelfkennis en zorg voor het zelf. 

Woensdag 30 september 2020
9 lessen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 154,00 plus € 15,00 materiaalkosten te betalen tijdens de eerste les.
Mw. J. (Jacomijn) Hendrickx
10:00 - 12:00
Locatie: VU Den Bosch (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
J. (Jacomijn) Hendrickx
J. (Jacomijn) Hendrickx
Contact
Havensingel 24
5211 TX 's-Hertogenbosch
Tel: 073-6141120
E-mail: info@volksuniversiteitdenbosch.nl