Cursusnummer:
KCGSL004

De Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea

Een van de grootste kunstcollecties ter wereld bevindt zich in de pauselijke paleizen in Rome. Deze collectie is in de loop van de eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of roofden. De aanzet tot de bouw van het eerste museum werd gegeven door paus Sixtus IV aan het einde van de 15e eeuw. De officiële oprichting geschiedde in 1506 in opdracht van paus Julius II naar aanleiding van de vondst in Rome van de beroemde sculptuur Laokoon uit de Klassieke Oudheid. Architect Donato Bramante kreeg de opdracht een complex te ontwerpen voor representatieve doeleinden op een terrein tussen het Vaticaans paleis en de villa Belvedere, die gebruikt werd als pauselijke zomerresidentie. De kunst werd ingezet als een verheerlijking van het pauselijk gezag. De huidige musea, verdeeld over verschillende afdelingen, ontstonden in de 18e en de 19e eeuw.

De poëtische en creatieve uitingen van de heuvel aan de Tiber klinken door in de naam: Mons Vaticanus noemden de oude Romeinen hem. Daarmee verwezen zij naar de dichters en zieners (“vates”) die er woonden en volgens de Romeinse geleerde Varro verwees het woord vates naar de kracht van de gedachte en de scheppende verbeeldingskracht. Het Vaticaan is met recht een plek van de schone kunsten en een berg van Parnassus, zetel van Apollo, de god van de kunsten.

De 26 verschillende deelcollecties bevatten zo’n 70.000 werken die gezamenlijk een uitgebreid overzicht geven van de kunsten vanaf het oude Egypte tot in de 20e eeuw. De museumzalen hebben vaak van een bijzondere architectuur en zijn gedecoreerd met prachtige fresco’s.  Beroemde namen passeren de revue en vele bekende schilderijen, beeldhouwwerken, fresco’s, mozaïeken, wandtapijten, edelsmeedkunst en oude handschriften zijn er te bewonderen.

Als we door de Vaticaanse Musea lopen krijgen we een ongeëvenaard college over de geschiedenis van de kunsten. We doen tevens een intrigerende indruk op van de bekwaamheid en de passie van de kunstenaars en hun fantastische “kracht van gedachte”.

 • 3 lessen van 2 uur Toon details
  • 1: donderdag 21 mrt 2024 - 10:00 – Huis73
  • 2: donderdag 28 mrt 2024 - 10:00 – Huis73
  • 3: donderdag 4 apr 2024 - 10:00 – Huis73
 • € 65,00
 • Dr. Drs. Joris van Sleeuwen
 • Huis73 Toon adres-info
  • Huis73

   Hinthamerstraat 72-74
   5211 MR 'S-HERTOGENBOSCH
   Nederland

Startdatum
Lesvorm