line


line
line
Lezing Mooi Middelburg

Historische thema's


Een stad met een rijke geschiedenis, nog steeds terug te vinden in het huidige straatbeeld. In de VOC tijd was Middelburg, na Amsterdam, zelfs de belangrijkste stad van Nederland.

Middelburg heeft in WOII veel te lijden gehad, al is de officiële versie over de mei dagen 1940 niet correct .
Sinds 2005 staat ook in de stad het Zeeuws Slavernijmonument wat herinnert aan de aktiviteiten van de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Vanuit Middelburg vertrokken jarenlang handelsschepen richting o.m. Elmina in Ghana, om met de daar aangekochte slaven vervolgens door te varen naar bijv. Suriname, de zogenaamde driehoekshandel.

In zowel de lezing als de excursie komen o.m. aan de orde natuurlijk de MCC met Dokhaven en Maisbaai, de schilderachtige Kuiperspoort, de prachtige Oostkerk en omgeving. Via de Spanjaardstraat gaan we richting Dam, met rijk aandoende gevels en een origineel 19e eeuws dok.

Na de lunch (op eigen kosten) rondom de verkleinde Markt met zicht op de Kloveniersdoelen, bekijken we o.m. bovenaan het stadhuis, ver boven de Zeeuwse Graven standbeelden, een creatie van Pierre Cuypers, Madonna met Kind genoemd, in werkelijkheid Wilhelmina met Juliana als peuter. Langs het Roosevelt echtpaar monument en het Simpelhuys, waar ooit de 16e eeuwse Zeeuwse Gobelins werden vervaardigd, lopen we door naar de Gouden Bocht van Middelburg, met patriciërs woningen van bijv. Jacob Cats en Jacob Roggeveen, de “ontdekker” van het Paaseiland.

Uiteindelijk belanden we op de Balans, waar naast het slavenmonument ook nog steeds het MCC pakhuis en MCC bestuurskantoor zijn te vinden.

Uiteraard eindigen we in het Abdij complex, met o.m. het graf van de Rooms-Koning Graaf Willem II, ook bekend van de fontein op het Binnenhof in Den Haag. Maar ook met kruidentuin, kloostergang en Zeeuws Museum, waar we tot slot de beroemde 16e eeuwse Zeeuwse Gobelins kunnen bekijken, met MJK gratis toegang.

De stad van de Maneblussers is een bezoek meer dan waard, gaat u mee?

Maximum aantal deelnemers excursie: 15. De excursie gaat altijd door ook bij regenachtig weer.

tijd: vrijdag 09:30-11:30 uur
startdatum:10 mei 2019
plaats:Volksuniversiteit Havensingel 24 S-HERTOGENBOSCH
docent: A. (Aad) Engelfriet (meer over deze docent)
A. (Aad) Engelfriet

Webmaster van een van de grootste Nederlandstalige geschiedenis websites met soms 200.000 unieke bezoekers per maand, stadsgids voor ca 20 steden, cultureel-historisch reisleider voor landen als China en Tibet, maar begeleidt ook veel reizen naar zijn favoriete vakantieland Groot-Brittannië, o.m. Koning Arthur reizen en reizen naar Schotland. Verzot op allerlei Britse mythen en legendes!


http://www.engelfriet.net/Alie/Aad/aadengelfriet.htm

Sluiten

prijs: € 10,00
code: CUL325  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: