line


line
line
Lezing en excursie Bauhaus 100 jaar

Kunstgeschiedenis


Honderd jaar na zijn oprichting in Weimar in 1919 is het Bauhaus wereldwijd een begrip. De naam Bauhaus geniet grote waardering, vooral door het aldaar ontwikkelde design.
Het jubileumjaar wordt uiteraard gevierd met talloze exposities, zoals de tentoonstelling Nederland-Bauhaus. Pioniers van een nieuwe wereld in Boymans van Beuningen Rotterdam.
Na een lezing bij VU Den Bosch vertrekt de groep met de bus naar Rotterdam. Voor vertrek ontvangt iedereen een lunchpakket. In het Boymansmuseum zal een rondleiding plaatsvinden.

Meer achtergrondinformatie:
De namen van de bij het Bauhaus werkzame leerkrachten werden tot een legende. Enkele van hen - bijvoorbeeld Wassily Kandinsky, Lyonel Feiniger, Paul Klee en Oskar Schlemmer - behoorden tot de meest vooraanstaande kunstenaars van hun tijd. De reformpedagogische doelstellingen van het Bauhaus, zoals ze in het bijzonder door Johannes Itten, Walter Gropius, Josef Albers en Moholy Nagy waren ontwikkeld, werden internationaal in de opleidingsprogramma's van de hogescholen voor kunst en vormgeving opgenomen. Aan de andere kant wordt de Bauhausarchitectuur en stedenbouw van Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer en Hannes Meyer tot de avant-garde van het Nieuwe Bouwen in de jaren 20 van de vorige eeuw gerekend.
Er is bij de beoordeling van de resultaten van het Bauhaus geen gebrek aan vooroordelen en misverstanden. Reeds het Bauhaus zelf moest zich in zijn maar veertienjarige bestaan daartegen verzetten: “Bauhaus” werd de afkorting voor de radicale modernisering van het leven en de daarmee gepaard gaande positieve en negatieve verschijnselen. De naam was een programma; de ontwikkeling en de veelzijdige lotgevallen van de school konden rekenen op grote belangstelling van zowel voor- als tegenstanders. Die belangstelling had haar oorsprong in de jaren tussen 1919 en 1933. Het Bauhaus ontwikkelde zich, tegen de achtergrond van de turbulente maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland, van de expressionistisch getinte vroege Weimar-jaren via de constructief georiënteerde tijd in Dessau tot de steeds sterker op architectuur gerichte late fase in Dessau en Berlijn, kortom: van Gropius via Meyer naar Mies van der Rohe. De sluiting van het instituut in 1933 door de nazi's kon geen einde maken aan de uitwerking van haar ideeën, omdat enkele van de belangrijkste Bauhausleraren vooral in de Verenigde Staten grote invloed kregen: Gropius als architect en docent aan Harvard, Mies van der Rohe als architect en docent aan de I.I.T in Chicago en Moholy Nagy stichtte in 1937 het Nieuwe Bauhaus. Andere Bauhausmedewerkers waren actief in diverse Europese landen, in de Sovjet Unie en in Palestina. Ook in Nederland is de invloed van Bauhaus groot geweest en haar ideeën sloten goed aan bij het architectuur- en designklimaat in ons land gedurende het Interbellum. De architectuur van Brinkman + Van der Vlugt (Van Nellefabriek Rotterdam 1931) en Duiker + Bijvoet (Sanatorium Zonnestraal Hilversum 1928) en het meubilair van Gispen zijn daar de tastbare bewijzen van.

tijd: vrijdag 10:00-17:00 uur
startdatum:22 februari 2019
plaats:Bij Volksuniversiteit
docent: J. (Joris) van Sleeuwen (meer over deze docent)
J. (Joris) van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.
Sluiten

extra informatie: Inclusief: Vervoer, lezing, rondleiding en lunchpakket
Exclusief: Entree
Museumjaarkaart: Geldig
Locatie lezing en vertrek bus: VU Den Bosch

prijs: € 49,00
code: CUL211  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: