line


line
line
Cursus Op zoek naar Odysseus' Ithaka


Inleiding
Ithaka: een naam met een magische aantrekkingskracht op legendarische archeologen. Velen hebben vergeefs gezocht naar het paleis van koning Odysseus.

Inhoud
Was het tegenwoordige eilandje Ithaki wel zijn thuisbasis? Opgravingen hebben er nooit rijke vondsten opgeleverd maar er zijn genoeg mensen die nog altijd geloven dat het paleis van de listige koning daar heeft gelegen. Waarom zoekt men niet verder bij de resten van een groot Mykeens gebouw in de buurt van Stavros? Velen noemen het buureiland Kefalonia als de meest waarschijnlijke plaats voor het paleis. De vondst van een koepelgraf en andere aanwijzingen tonen duidelijk aan dat daar destijds het centrum van de Mykeense beschaving in West-Griekenland lag.

Tijdens deze korte wintercursus gaan we de opgravingen op beide Ionische eilanden langs en besteden we ook aandacht aan het eiland Lefkas en de kuststreek van Aitolokarnania. Beide maakten in de Mykeense tijd (1600-1100 v.Chr.) deel uit van het rijk van Odysseus. De orakels van Dodona en Acheron worden vermeld in de geschreven bronnen uit die tijd. Odysseus bezocht ze op zijn thuisreis. Die plekken zijn wel gevonden.
Recent heeft Brits team vanuit aardwetenschappelijk perspectief een nieuwe theorie aangedragen. Ook van deze mogelijke doorbraak in de speurtocht doen we verslag.

Docenten
Drs. Argyris Angelou is geboren en getogen in Athene. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en spreekt voortreffelijk Nederlands. Na terugkeer in Griekenland volgde hij de academische gidsenopleiding in Athene. Hij begeleidt culturele en religieus-historische reizen door zijn geboorteland. Daarnaast is hij al een aantal jaren een graag geziene gast bij de diverse wintercursussen in ons land.

Hans van Drunen is geograaf en was jarenlang als docent aardrijkskunde en conrector verbonden aan het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout. Hij heeft zich jaren lang verdiept in het raakvlak tussen geologie en archeologie.
tijd: vrijdag 10:00-12:00 uur
startdatum:18 januari 2019 - 2 lessen
plaats:Volksuniversiteit Havensingel 24 S-HERTOGENBOSCH
docent: A. (Argyris) Angelou
prijs: € 36,00
code: CUL310  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: