line


line
line
Lezing Trauma en traumahealing door Somatic Experiencing


Trauma kan ontstaan door een auto-ongeluk, geweld, misbruik, natuurramp of een operatie in het ziekenhuis. Zo ook door scheiding van ouders, gepest worden, een moeilijke bevalling, slecht nieuws of het overlijden van een dierbare.
Peter A. Levine is de grondlegger van de methode Somatic Experiencing®. Hij was benieuwd waarom dieren in hun natuurlijke habitat na een levensbedreigende situatie vrijwel niet en mensen regelmatig wel getraumatiseerd raken. Dieren en mensen hebben voor een groot deel hetzelfde natuurlijke regulatie-mechanisme. Hij zag dat dieren reageren op gevaar door zich te oriënteren, te vluchten, te vechten of zich dood te houden. En dat ze, als ze weer relatief veilig zijn, de opgeladen energie ontladen door te trillen, schudden of te bewegen om vervolgens hun dagelijkse leven weer voort te zetten.
Traumatische symptomen ontstaan als de overtollige energie niet ontladen wordt door het lichaam. Trauma is dus geen psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel. Door de taal van ons lichaam te leren, kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen. In deze lezing leren we wat trauma is en maken we kennis met enkele principes uit Somatic Experiencing. Theorie en ervaringsgericht wisselen elkaar af.

tijd: dinsdag 13:00-15:30 uur
startdatum:22 januari 2019
plaats:Volksuniversiteit Havensingel 24 S-HERTOGENBOSCH
docent: H. (Hester) de Vries
prijs: € 12,00
code: MMA230  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: