line


line
line
Cursus Klassieke muziek en beeldende kunst, een inspirerende 'symbiose' Deel 2

Muziek


Muziek van klassieke componisten bewijst dat zij, geïnspireerd door kunstwerken (schilderijen, beeldhouwwerken), tot componeren kwamen en dat, anderzijds, hun noten van alles kunnen oproepen, ook beelden.
Je kunt deze cursus (deel 2) gewoon volgen ook al heb je deel 1 niet hebt bijgewoond.

Ongetwijfeld in de periodes daar aan voorafgaande zijn er ook al componisten die zich laten inspireren door schilderijen met onderwerpen voor hun composities. Pachelbel en Mozart zijn er in ieder geval al weer voorbeelden van, maar ook Debussy vindt een belangrijke 'voedingsbron' voor verschillende werken in afbeeldingen (en verhalen!) uit de Griekse oudheid. In Spanje maakte Enrique Granados zijn pianosuite Goyescas, met in zijn achterhoofd de schilderijen van zijn landgenoot Francis Goya. De Italiaan Ottorino Respighi - in de 19de en 20ste eeuw een meester in de orkestrale klankkleur - toonzette drie schilderijen van renaissancekunstenaar Botticelli, waaronder de beroemde kunstwerken La Primavera en De geboorte van Venus. En de Tsjech Bohuslav Martinu vertaalde zijn bewondering voor de fresco's van Piero della Francesca in Arezzo in muziek. Het zijn slechts enkele voorbeelden van 'directe beïnvloeding', maar daarnaast vinden zowel schilders en beeldhouwers als componisten vaak inspiratie in dezelfde onderwerpen, hetgeen de overeenkomsten in uitdrukkingswijzen van de verschillende kunstgenres sterk benadrukt!


tijd: maandag 14:00-16:00 uur
startdatum:6 mei 2019 - 5 lessen
plaats:Volksuniversiteit Havensingel 24 S-HERTOGENBOSCH
docent: J. (Joop) van Velzen (meer over deze docent)
J. (Joop) van Velzen

Joop van Velzen (1951) is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver (CANADA) academisch opgeleid als bioloog/botanicus en als muziekhistoricus en is reeds vanaf zijn 8ste jaar geïnteresseerd in en groot liefhebber van de klassieke muziek. Naast paukenist bij een studentenorkest en drummer in enkele muziekensembles, heeft hij jarenlange ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Joop is de auteur van de 4-delige biografie over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek en werkt hij momenteel aan een biografie over Hugo Wolf.
Sluiten

extra informatie: De lesdata: 6 mei, 20 mei, 27 mei en 3 juni en 17 juni
prijs: € 84,00
code: CUL606  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: