line


line
line
Cursus Geschiedenis van Elmina: het beruchte Nederlandse Slavenfort


Fort Elmina gelegen in Ghana werd in 1482 gebouwd door de Portugezen. De Portugezen noemde het fort São Jorge da Mina (St. George of the Mine). Oorspronkelijk was dit fort bedoeld voor de goudhandel maar later werd het gebruikt als slavenfort. In 1637 veroverden de Nederlanders Fort Elmina. Het bleef in Nederlandse handen tot het in 1871 aan de Britten werd verkocht. In een slavenfort leefden soldaten, ambtenaren, handelaren en slaven een hard bestaan.
In Fort Elmina stierven van de ongeveer driehonderd bewoners er jaarlijks ongeveer vijftig aan tropische ziekten en drankmisbruik. Aan het hoofd van een strenge hiërarchie stond de directeur-generaal. Omdat in het fort geen vrouwen waren hadden de blanke mannen veelal een Afrikaanse relatie. In het dorp Elmina komen nog steeds Nederlandse achternamen voor.

Ruim 10 jaar geleden werd onze docent benaderd om mee te denken over de toeristische ontwikkeling van het toen nog relatief onbekende slavenfort St. George d'Elmina aan de toenmalige Goudkust, nu Ghana, incl. lokale rondleidingen. In deze cursus een overzicht van de belangrijkste cultureel-historische feiten.

tijd: woensdag 10:00-11:30 uur
startdatum:21 november 2018 - 2 lessen
plaats:Volksuniversiteit Havensingel 24 S-HERTOGENBOSCH
docent: A. (Aad) Engelfriet (meer over deze docent)
A. (Aad) Engelfriet

Webmaster van een van de grootste Nederlandstalige geschiedenis websites met soms 200.000 unieke bezoekers per maand, stadsgids voor ca 20 steden, cultureel-historisch reisleider voor landen als China en Tibet, maar begeleidt ook veel reizen naar zijn favoriete vakantieland Groot-Brittannië, o.m. Koning Arthur reizen en reizen naar Schotland. Verzot op allerlei Britse mythen en legendes!


http://www.engelfriet.net/Alie/Aad/aadengelfriet.htm

Sluiten

prijs: € 24,00
code: CUL308  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: