line


line
line
Cursus Wijnkennis

Wijncursussen


Het programma ziet er als volgt uit:

Les 1- Wijnbouw en vinificatie
Wat is de invloed van de druivensoort, de ligging van de wijngaard, de bereidingswijze van de wijnboer op het verkregen eindresultaat als wijn?
Uiteraard gaan we wijnproeven!
Les 2 - Proeven, kleur, geur en smaak.
Wijn proeven is een samenstelling tussen “zien”, “ruiken” en “proeven”.
Mensen verschillen, smaak dus ook. We gaan elementaire geuren proberen te herkennen! We gaan verschillende witte en rode wijnen beoordelen en de verschillen omschrijven!
Les 3- Oude Wereld versus Nieuwe Wereld
Oude wereldwijnen zijn vaak meer subtiel, gebruiken vaak een mix van druivensoorten en hebben vaak specifieke kenmerken per streek. Nieuwe wereldwijnen zijn vaak fruitiger, extremer en worden vaak van 1 druivensoort gemaakt. We gaan wijnen van identieke druivensoorten proeven uit zowel de “Oude” als “Nieuwe” wereld. Wat zijn de verschillen?
Les 4- Wat staat er op het wijnetiket en hoe selecteer ik een lekkere wijn?
Je staat voor het wijnschap en je wilt een lekkere wijn kiezen? Het etiket op de fles zelf is vaak nog een raadsel. Vaak staat de druivensoort er niet op? Wat is de smaak? Zoet of droog? Bij veel supermarkten staan er aanduidingen die je op weg helpen. We gaan enkele etiketten analyseren en de bijbehorende wijnen proeven.
Les 5- Gerijpte wijnen
Door wijn te bewaren wordt ze wel ouder, maar ook lekkerder? De meeste wijn is bestemd om binnen een a twee jaar geconsumeerd te worden. Wij gaan oude witte en rode wijnen proeven, die het bewaren waard zijn !

De cursusprijs is inclusief te proeven wijnen

tijd: donderdag 19:30-21:30 uur
startdatum:21 maart 2019 - 5 lessen
plaats:Volksuniversiteit Havensingel 24 S-HERTOGENBOSCH
docent: H. (Henk) Miedema (meer over deze docent)
H. (Henk) Miedema

Iets meer dan 7 jaar geleden heb ik een introductiecursus wijnproeven gevolgd aan de Volks universiteit in Den Bosch. Sindsdien is de passie voor wijn overgeslagen. Met een aantal fanatieke cursisten van destijds organiseren we nu nog steeds eens in de 2 maanden een wijn proefavond om de kennis en de sfeer hoog te houden. Allereerst moet wijn gewoon lekker zijn. Maar naast dit gegeven ben ik me verder gaan verdiepen in de achtergrond. In augustus 2011 heb ik de opleiding aan de Wijnacademie tot vinoloog met succes afgerond. Ik vind het dan ook hele eer om les te mogen geven aan de VU.
Lesgeven moeten we natuurlijk niet te zwaar opvatten. Aan de hand van een presentatie wil ik jullie meenemen in de wereld van wijn gaan we heerlijke wijnen proeven en gezamenlijk beoordelen .

Sluiten

prijs: € 159,00
code: SED120  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: