line


line
line
Cursus Filosofie: Fake news versus de feiten


Sinds Donald Trump president is, gaat het steeds vaker over fake news. Soms lijken we met z'n allen in een partijtje moddergooien terecht te zijn gekomen tussen feiten en alternatieve feiten. Wie heeft er gelijk? En hoe bepaal je dat?
De geschiedenis van de postmoderne filosofie laat zien dat het nog niet zo eenvoudig is om te bepalen wat waarheid is. En ook niet wanneer er sprake is van feiten of alternatieve feiten. En daarom zet Donald Trump iedereen aan het denken - voor, en tegenstanders.
In drie bijeenkomsten staan we stil bij typische vragen in het tijdperk Trump. We kijken naar een stukje geschiedenis van westerse filosofie (oude Grieken en moderne tijd) en we bekijken drie verschillende filosofische interpretaties van wat waarheid is. Maar bovenal zijn we kritisch op onszelf. Hebben wij het eigenlijk wel bij het rechte eind of missen we ergens iets? En hoe weten we dat?
In de eerste bijeenkomst nemen we de tijd om goed op te schrijven waar we het over hebben. Wanneer is iets een feit? Bestaan er niet-ware feiten? Bestaat de waarheid überhaupt en wat is dat dan? In de tweede bijeenkomst kijken we naar postmoderne denkers als Heidegger, Foucault en Nietzsche en hoe zij de waarheid analyseren. In de derde bijeenkomst ontdekken we of hedendaagse denkers als Caputo maar ook Rob Wijnberg gelijk hebben dat waarheid veel te maken heeft met waar je in gelooft.

tijd: donderdag 10:00-12:00 uur
startdatum:1 november 2018 - 3 lessen
plaats:Volksuniversiteit Havensingel 24 S-HERTOGENBOSCH
docent: G. (Gerko) Tempelman
prijs: € 79,00
code: CUL405  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: