line


line
line
Klassieke muziek in het licht van de geschiedenis


Wat heeft de reformatie betekend voor de klassieke muziek en hoe werd er muzikaal gereageerd op het 'gedonder' van oorlogen? Waarom was Napoleon zo gefascineerd door Beethoven (en omgekeerd!) en waarom wordt Wagner in verband gebracht met de nazi's? Welke invloed heeft de klassieke muziek op de geschiedenis gehad en merken wij hiervan nog iets in ons dagelijks leven?
in deze reeks van 8 Colleges wordt de aandacht gericht op de klassieke muziek, waarin tal van componisten over die historische situaties hun 'muzikale licht' lieten schijnen. Een veelheid aan klanken, genres en instrumenten laten ons daar nog altijd van genieten!

Bij de verschillende onderwerpen van deze lessenreeks horen namen als Hildegard von Bingen, Josquin des Prez, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Richard Wagner, Igor Stravinsky en Philipp Glass. En dat zijn er dan nog maar enkelen; nog veel meer 'warme' klanken komen er op u af om de soms 'koude' periodes in de geschiedenis te belichten!
Onderwerpen die aanbod komen:
Islam in Europa - de Moren in Spanje en Frankrijk
Hof van Bourgondië
De Gouden Eeuw
Muziek van filosofen
De 1ste industriële revolutie
Het Weense Fin-de-siècle
De Oktoberrevolutie in Rusland
De 2de Wereldoorlog en klassieke muziek

tijd: maandag 10:00-12:00 uur
startdatum:26 februari 2018 - 8 lessen
plaats:Volksuniversiteit Havensingel 24 S-HERTOGENBOSCH
docent: J. (Joop) van Velzen (meer over deze docent)
J. (Joop) van Velzen

Joop van Velzen (1951) is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver (CANADA) academisch opgeleid als bioloog/botanicus en als muziekhistoricus en is reeds vanaf zijn 8ste jaar geïnteresseerd in en groot liefhebber van de klassieke muziek. Naast paukenist bij een studentenorkest en drummer in enkele muziekensembles, heeft hij jarenlange ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Joop is de auteur van de 4-delige biografie over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek en werkt hij momenteel aan een biografie over Hugo Wolf.
Sluiten

lesmateriaal: € 2 afrekenen bij de docent (evt lesmateriaal en beeld-en geluidsfragmenten)
prijs: € 129,00
code: CUL606  Toevoegen aan mijn inschrijfformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Indien u onze nieuwsbrief nog niet ontvangt, kunt u zich hier aanmelden:

naam:  
e-mail: